ISO 639-1 nedir?
ISO 639-1, dillerin adlarını benzersiz bir şekilde temsil eden kodları tanımlayan uluslararası bir standarttır. İki harfli bir kod kümesi kullanır ve şu anda 180’den fazla dili destekler. Başlangıçta terminoloji, sözlükbilim ve dilbilim için tasarlanmış olsa da, daha sonra bilgisayarlı sistemlerde, özellikle yazılımlarda yaygın bir kullanım bulmuştur. Standart, ilk versiyonundan bu yana birkaç revizyondan geçmiştir ve hala aktif olarak sürdürülmektedir.
Bu dil kodlarının tipik uygulamaları arasında yazılım yerelleştirmesinde benzersiz dil tanımlayıcıları oluşturma, farklı dillerdeki içerikleri etiketleme ve düzenleme ve daha uzun dil adları için kısaltma görevi görme yer alır.
ISO 639-3 standardı ve OTA dil kodu hakkında
ISO 639-3, dünya dillerinin üç harfli kodlarla tanımlandığı bir standarttır. Bu standart, dillerin daha ayrıntılı bir şekilde sınıflandırılmasını ve tanımlanmasını sağlar. ISO 639-3, özellikle dilbilimsel araştırmalar, dil teknolojileri ve uluslararası iletişimde kullanılır.
“ota” kodu, ISO 639-3 standardına göre Osmanlı Türkçesini temsil eder. Osmanlı Türkçesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan ve Arap alfabesiyle yazılan bir Türk dilidir. Bu dil, Arapça ve Farsçadan birçok kelime ve dilbilgisi unsuru içermektedir. Osmanlı Türkçesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Latin alfabesine geçişle birlikte yerini modern Türkçeye bırakmıştır. Ancak tarihi kaynaklar ve tüm arşiv Osmanlı Türkçesi ile yazılıdır.
HTML’de dil bildirimi
HTML sayfasındaki içeriğin dilini nasıl ayarlamalıyız?
Bu sayfa, bir HTML sayfasının, sayfanın dili hakkında bilgi verecek şekilde nasıl işaretleneceğini açıklar. Genel bir özetle başlar, ardından sonraki bölümlerde ek ayrıntılar sağlar.
Sitenin Osmanlı Türkçesi ile inşa edildiğini belirtmek için aşağıdaki kod kullanılır.
<html dir="rtl" lang="ota">