İçeriğe geç
Anasayfa » Yapay Zeka Savaşları

Yapay Zeka Savaşları

ABD’nin çip ihracat kısıtlamaları, DeepSeek geliştiricilerini hesaplama gücü eksikliklerini telafi etmek için daha akıllı, daha enerji verimli algoritmalar oluşturmaya zorladı. ChatGPT’nin eğitim verilerini işlemek için 10.000 Nvidia GPU’ya ihtiyaç duyduğu düşünülüyor. DeepSeek mühendisleri sadece 2.000 GPU ile benzer sonuca ulaşabildiler.

Dünyayı sarsacak model

OpenAI ve Google gibi önemli oyuncuların yapay zeka modellerine eğitim verileri sağlayan ScaleAI firmasının CEO’su Alexandr Wang, perşembe günü İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) yaptığı konuşmada DeepSeek’in ürününü “dünyayı sarsacak bir model” diye nitelemişti.

Veriler kopyalandı iddiası

Bunun yanısıra; Microsoft ve OpenAI, Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek ile bağlantılı bir grubun, OpenAI’ın teknolojisiyle üretilen verileri usulsüz bir şekilde elde edip etmediğini araştırıyor. Haber kaynakları tarafından yayımlanan habere göre, Microsoft’un güvenlik araştırmacıları, geçtiğimiz sonbaharda DeepSeek ile bağlantılı olduklarından şüphelendikleri kişilerin, OpenAI’ın uygulama programlama arayüzünü (API) kullanarak büyük miktarda veri sızdırdığını gözlemledi.

Deepseek ne yapıyor ve farkı ne?

Öncelikle şunu belirtelim ki OpenAI’ye oldukça büyük tepkiler de var. Yönetim kurulunda birçok gölge şahsın bulunduğu iddiaları var.

Bununla beraber; Trump, yapay zeka Open AI için yarım trilyon dolar yatırım yapılacak dediği haftanın ertesinde Çin, 6 milyon dolar harcayarak kendi yapay zeka projesi Deepseek’i piyasaya sürdü.

Deepseek, OpenAI’dan daha güçlü ve ücretsiz. Şu anda Amerika’da kullanıcı rekoru kırıyor.

Aşağıdaki karşılaştırma da elden ele yayılıyor.

openai vs deepseek

Deepseek doğru kullanımı

Ayrıca DeepSeek şu anda en güçlü yapay zeka aracı olmasına rağmen insanların %99’u bunu yanlış kullanıyor. Tam potansiyelini ortaya çıkarmak için şu 10 komutu kullanın:

Amazon, Google, Microsoft ve Meta gaza basıyor


Amazon, Google, Microsoft ve Meta gibi teknoloji devleri, AI altyapılarına yönelik rekor düzeyde harcama yapacaklarını duyurmuş durumda. Amazon, AI yatırımlarında başı çeken şirketlerden biri olmaya devam ediyor. 2025 yılı için 100 milyar doları aşan devasa bir yatırım planlayan şirket, bu bütçeyi büyük ölçüde Amazon Web Services (AWS) bulut altyapısını genişletmek için kullanacak. Amazon CEO’su Andy Jassy, AI alanındaki talebin hızla arttığını belirterek, bu yatırımın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Şirketin AI odaklı altyapı harcamaları 2023’te 48 milyar dolarken, 2024’te bu rakam 77 milyar dolara çıkmıştı.Google’ın çatı şirketi Alphabet de AI yatırımlarında büyük bir sıçrama yapmaya hazırlanıyor. CEO Sundar Pichai, 2025 yılı için AI alanında 75 milyar dolarlık bir yatırım planladıklarını duyurdu. 2024’te 53 milyar dolar harcayan şirket, bu yatırımı %42 oranında artırarak AI alanındaki liderlik yarışında elini güçlendirmeyi hedefliyor. Microsoft, yapay zeka yatırımlarında Amazon ve Google ile yarışta geri kalmamak adına Azure bulut platformunu genişletmeye devam ediyor. Şirket, 2025’te AI altyapısı için 80 milyar dolar harcamayı planlıyor. Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan CEO Satya Nadella, AI teknolojilerinin tüm Microsoft ekosistemine entegre edilmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirtti.Meta da AI alanındaki harcamalarını agresif bir şekilde artıran şirketler arasında yer alıyor. CEO Mark Zuckerberg, 2024’te AI için 40 milyar dolar harcadıklarını ve önümüzdeki yıllarda bu rakamın yüz milyarlarca doları bulacağını duyurdu. 2025 için ise firmanın hedefi 65 milyar dolar civarında bir yatırım yapmak.

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir